Nybörjarguide

Din nybörjarguide till att flippa klassrummet

Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Men vad är det egentligen?
Först lägger jag in en film som Skolvärlden gjorde med mig och min klass i februari 2013. Den kommer här:
Och en kompletterande kortfilm om hur jag gjorde min omvände flipp om London med eleverna.

Blogginläggen om hur jag flippade en London-resa hittar du här:
Flippa London
Mina uppdrag i London
Flippat London - del 2

Jag var med i radioprogrammet Skolministeriet när det handlade om det flippade klassrummet. Lyssna gärna på det.

Här kommer Aaron Sams och Jonathan Bergmanns föreläsning från BETT 2013. En föreläsnings som jag hade förmånen att få närvara på och lyssna till på plats. (Jag är tom med i filmen minsann. ;) )
Här är ett blogg inlägg som heter The Flipped Classroom Guide for Teachers.

Sen föreslår jag att du gå vidare med att titta igenom en del länkar:

Den första är Salman Khans föreläsning på TED från 2011. Khan har på sistone fått en hel del kritik för sina filmer, men föreläsningen i länken ger en grund för vad Flippa klassrummet innebär.
Sen har det börjat komma allt fler svenska hemsidor som tar upp det flippade klassrummet, och det är inte särskilt svårt att googla upp dom. T.ex. Katarina Lycken Rüters blogg eller Daniel Barkers blogg

Sen har du den här på engelska som är bra: The Flipped Classroom Infographic
När man samlar bilder till sin flipp eller när man delar sin färdiga flipp vidare så är det bra att ha koll på kopieringsrätt. Jag tycker att man bör använda Creative Commons så att man är säker på att det man lånar och delar vidare är ok. Genom att lära dig om och använda Creative Commons så bidrar du också till att dela med dig till andra lärare. En söktjänst för Creative Commons finns här.
Skolverket har en sida med Lärarguider i upphovsrätt. Besök gärna den.
Fler filmer har jag lagt upp på Flippa Klassrummet på Dela! (Dela-forumet är på väg att försvinna nu tyvärr.)

Så nu har du ett begrepp om vad Flippa klassrummet innebär. Men hur börjar man? Vad behöver man? Det enklaste sättet är att börja med en blogg. Det finns flera blogghotell, men jag rekommenderar BloggerWordpress eller Moobis.
Mest är det en fråga om tycke och smak vilket blogghotell man använder. Min blogg, som jag använder med min klass heter Charliebloggen.
Roliga besöksräknare har du här och i form av en jordglob här.
Den är enkel och under uppbyggad, vilket en blogg per definition ständigt är, men den är också ett exempel på hur man kan göra. Om du vill samla alla dina eller klassens blogginlägg till en bok så kan du göra det med verktyget Blog Booker. Följ bara instruktionerna så har du snart bloggen i pdf-format eller som e-bok. (Det fungerar för både Blogger och Wordpress.) Sajten länkar också till flera företag som sen kan trycka boken.

Jag har en smartboard i mitt klassrum, vilket verkligen underlättar, men det är inte en nödvändighet för att flippa. Inte heller behöver du ha en dator till varje elev för att det här ska fungera. Det är klart att det underlättar en hel del med många datorer och/eller lärplattor, men själv brukar jag säga att vi har en 1:12 satsning på min skola.

Det finns många bra digitala verktyg när du flippar. Du ska få låna min lilla verktygslåda. Den innehåller några enkla, effektiva och framförallt gratis redskap som är bra att börja med:

Youtube - Hur du skapar ett youtubekonto.
Jing  - Ett enkelt screencastprogram för dina onlinelektioner där du helt enkelt filmar det som händer på datorskärmen. Att köpa en bra mikrofon och en ritplatta är inte nödvändigt, men kan vara värt en investering. Screencast-o-matic är också ett bra gratis program och fler gratis screencastprogram hittar du i mitt blogginlägg här. Det går också bra att filma med hjälp av din mobil eller ipad.
Proprofs - Gör dina egna korsord, pussel, spel, "flashcards" eller quiz och bädda in på din blogg eller hemsida.
Fler länkar till att göra egna Quiz finns här.
Survey Monkey - Gör enkelt egna enkäter och frågeformulär till din blogg eller hemsida. Hur en enkät kan se ut i Surveymonkey och hur du gör en inbäddad enkät i Camtasia kan du läsa i det här blogginlägget.
Popcorn Maker - Lätt att mixa ljud, bild, text och länkar från webben.
Piktochart - gör dina egna infographics Online Audio Cutter - Onlineverktyg för att klippa ljudfiler
Rita gör du i klassiska Gimp (som också fungerar bra för fotoredigering), Inkscape eller Smoothdraw.
Diigo - samla länkar, bokmärken, dokument, bilder mm på ett enda ställe
Padlet - skapa en vägg med post-it lappar
Flipsnack - gör din flipp i form av en bok online med möjlighet att bädda in och dela, video på hur du gör här
Se till att du arbetar med bilder som du verkligen får kopiera - eller gör dina egna med hjälp av ett ritprogram, tex. Gimp.
ReadSpeaker - Gör så att dina blogläsare kan få texten uppläst.
Blogbooker - gör din blogg till en bok
Musik till dina flippar kan du hitta bland annat på Freeplay Music och Jamondo.
Socrative - Ett responssytem som du kan använda tillsammans med dina elever för att kunna ställa frågor eller göra övningar och som kan laddas ner både till läsplatta och smartphone. Eller använd Kahoot.
BarcodesInc - Skicka hem läxan som en barcode eller QRkod
De sex bästa apparna för dig som vill flippa klassrummet.
Audacity - ladda ner programmet gratis och gör din egen podcast.
Beginner’s Guide To Setting Up Your Own Podcasts
Timetoast - gör din egen tidslinje
Gör din egen tankekarta online på Mindmeister.
Boka möten online med Sign Up Genious.
Och så till sist en nybörjarguide på engelska


Jag twittrar på @braneback och svarar gärna på frågor via Twitter eller om du kommenterar här i min blogg. Jag har skrivit om det flippade klassrummet i bloggen flera gånger och det dyker säkert upp nya inlägg. Du hittar bloggarkivet till höger här på bloggen. Och om du inte är medlem i gruppen Flippa Klassrummet på Facebook så tycker jag absolut att du som funderar på att flippa, precis har börjat flippa eller om du känner dig riktigt hemma i hur man flippar, ska bli medlem där.
Om upphovsrätt. Vad får du sprida på nätet och hur.

12 kommentarer:

 1. Vilken kanonsida du har skapat! Otroligt schysst att du delar med dig av praktiska tips och erfarenheter. Ska kolla runt på de sidor du tipsar om och bli medlem på Facebook. Det låter så kul - och mycket pedagogiskt.
  / Charlotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra Charlotta! För mig är det självklart att dela och det är bara positivt om det ger ännu fler entusiastiska och flippande lärare. :)

   Radera
 2. Så jäkla fint "morsan"! Top-notch-kvalité varje gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anything you want, I got it.
   Anything you need, I got it.
   Anything at all, I got it.
   :)

   Radera
 3. Tack snälla för allt du delat med dig av! Så generöst!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det självklart att dela. Tack för de uppskattande orden!

   Radera
 4. Tack, för all kunskap du delar med dig av. Jag delar vidare till de lärare som finns i de kommuner jag arbetar i. Har lånat en av dina bilder till min blogg http://skolutvecklingkrokom.wordpress.com/ och tipsat om bloggen på min FB-grupp iPads i Åre kommuns skolor. Hoppas det är ok?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt ok. Bara kul att det kan ge något till ännu fler.

   Radera
 5. Hej Karin!
  Var på din föreläsning i Malmö i våras och blev jätteinspirerad! Jag och en kollega satt igår och försökte starta upp en blogg. Det vi inte lyckades med var att lägga in dokument, t ex från word eller excell på själva startsidan. Vi vill t ex publicera elevernas schema där. Har du någon aning om hur man gör?
  Hälsningar Cecilia Hultén, Kalmar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vad kul att höra att ni är på gång. :)
   Det finns lite olika varianter. Ett förslag är att använda Scribd - http://www.scribd.com/
   Det har jag exempelvis använt när jag la in min artikel från Grundskoletidningen ( http://kilskrift.blogspot.se/2013/03/min-artikel-i-grundskoletidningen.html ). Det går att bädda in och dela, vilket kan vara en bra variant för ett schema.
   Hoppas det fungerar för er.

   Radera
 6. TACK! Vilken bra sida! Nu är jag laddad för att komma igång. Jag måste nog ta ett steg i taget här, men jag vill göra allt på en gång!
  Får jag låna din bild om det traditionella/flippade klassrummet internt på skolan?
  /Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv och självklart får du det.. Den är licensierad under Creative Commons, så om du inte tänkt tjäna pengar på den och hänvisar till mig (och mitt namn står där redan) så är det helt ok. Det går alltså alldeles utmärkt att låna ifall du vill använda den på din skola.

   Radera